Vuokrausopas

Onko tämä ensimmäinen kertasi? Varmista loman onnistuminen lukemalla vuokrausoppaamme.

Jos et ole koskaan aikaisemmin vuokrannut mökkiä, tai viimeisestä vuokrauksestasi on jo jonkin aikaa, suosittelemme lukemaan vuokrausoppaamme ja näin varmistamaan, että mökkivuokrauksen alkeet ovat hallussasi. Kun yleiset mökkivuokrauksen säännöt ovat tiedossasi, lomasikin näin ollen onnistuu toivottavasti mahdollisimman hyvin.


Vuokrahintaan sisältyy

Vuokratessasi mökin vuokrahintaan sisältyy valitsemasi majoitus ilman aterioita. Majoitukseen kuuluu huonekalut ja niiden normaali asumiseen liittyvä käyttö. Vuokrahintaan kuuluu myös ruokailuvälineet, astiat, tyynyt, patjat ja peitot. Myös sähköt, vesi ja polttopuut kuuluvat hintaan ellei toisin mainita.  

Järven tai meren rannalla sijaitsevien mökkien vuokrahintaan kuuluu yleensä lisäksi oma laituri, soutuvene ja grillikatos tai grillipaikka. Joissakin mökeissä on myös rantasauna. Lue tiedot mökeistä tarkkaan tai kysy meiltä tarkennusta siihen mitä kunkin mökin hintaan kuuluu, jos asia jää mökin esittelyssä epäselväksi tai tarvitsemaasi varustetta ei ole mainittu.

Vuokrahintaan ei sisälly

Valitsemasi mökin vuokrahintaan ei sisälly liinavaatteet ja loppusiivous, ellei toisin mainita. Jos et halua raahata mukanasi omia liinavaatteita, voit vuokrata ne mökin omistajalta lisähintaan.  

Yleinen käytäntö mökkivuokrauksessa on, että jokainen majoittuja ennen mökiltä poistumistaan siivoa mökin yhtä siistiksi ja puhtaaksi kuin se oli hänen sinne saapuessaan. Jos et halua kuluttaa kallisarvoista loma-aikaasi siivoamiseen varauksesi viimeisenä päivänä, voit tilata loppusiivouksen mökin omistajalta lisähintaan.

Astianpesuaine, astianpesukonetabletit, vaatteiden pesuaineet, saippuat, suihkugeelit, shampoot, vessapaperi ja talouspaperi eivät yleensä kuulu vuokrahintaan, mutta mökistä voi hyvinkin löytyä ainakin joitakin näistä tarvikkeista sinne tullessasi, sillä edelliset majoittujat ovat ehkä jättävät omia tarpeettomia tarvikkeitaan seuraaville majoittujille. 

Mökin siivoaminen

Mökit siivotaan jokaisen majoittujan jälkeen. Vuokrauksen viimeisenä päivänä joko majoittuja itse tai mökin omistaja/siivouspalvelu (jos majoittuja on tilannut loppusiivouksen lisähintaan) siivoaa mökin perusteellisesti valmiiksi seuraavalle majoittujalle.

Loppusiivoukseen kuuluu imuroiminen ja lattioiden puhdistaminen, vessan, saunan ja suihkuhuoneen peseminen, pöytien ja työtasojen puhtaaksi pyyhkiminen, tiskaaminen ja astioiden laittaminen takaisin niiden omille paikoilleen, uunin ja jääkaapin puhdistaminen sekä roskien ulos vieminen. Liinavaatteet tulee myös ottaa pois sängyistä ja laittaa kasaan lattialle. Takka tulee puhdistaa viemällä tuhkat ulos tuhka-astiaan. Omat ruuat ja juomat tulee viedä pois.

Pesuaineet ja siivousvälineet mökin siivoamiseen kuuluvat mökin varustukseen.

Vuodepaikkojen lukumäärä

Mökkikuvauksissa mainittu vuodepaikkojen lukumäärä kertoo kuinka monta henkilöä enintään mökkiin voi majoittua yhtäaikaa. Tähän lukumäärään sisältyy sängyt makuuhuoneissa sekä lisävuoteet esim. vuodesohvilla, kannettavilla vuoteilla ja patjoilla. Makuuhuoneissa sijaitsevien sänkyjen lukumäärä näytetään ensin ja sen jälkeen näytetään lisävuoteiden lukumäärä. Jos mökissä on siis esim. 6+2 vuodepaikkaa, tarkoittaa tämä sitä, että mökissä on 6 sänkyä makuuhuoneissa ja 2 lisävuodetta esim. parvella.

Lue mökkikuvaukset tarkasti, jotta varmistat, että mökki, josta olet kiinnostunut, vastaa tarpeitasi vuodepaikkojen ja mahdollisten lisävuoteiden suhteen.

Viikkoa lyhyemmät varaukset

Kaikki mökit välityksessämme voidaan vuokrata viikoksi tai sitä pidemmäksi ajaksi, mutta lähes kaikki mökit voidaan vuokrata myös viikkoa lyhemmäksi ajaksi hiljaisina aikoina sesonkien ulkopuolella. Jotkut mökit voidaan vuokrata myös viikkoa lyhyemmäksi ajaksi ympäri vuoden.

Sesonki Lapissa alkaa yleensä helmikuun puolivälistä ja jatkuu huhtikuun puoliväliin asti. Sesonki muilla alueilla alkaa yleensä kesäkuun puolivälistä ja jatkuu elokuun puoliväliin asti. Sesonkia ovat yleensä myös joulun ja uuden vuoden viikot. 

Jokaiselta mökkisivulta löytyy kyseisen mökin erityiset varaussäännöt, joihin kuuluu myös se voiko mökin vuokrata viikkoa lyheymmäksi ajaksi ja milloin tämä olisi mahdollista. Hinnat viikkoa lyhyemmille varauksille löytyy joko varausjärjestelmästä tai ne saa meiltä erikseen pyydettäessä. 

Vaihtopäivät

Vaihtopäivä on viikkovarauksissa yleensä perjantai, lauantai tai sunnuntai. Muut vaihtopäivät voivat olla mahdollisia varsinkin sesonkien ulkopuolella, jolloin vaihtopäivä on yleensä vapaa. Joissakin mökeissä vaihtopäivä on vapaa koko vuoden.

Sesonkiaikana Lapin kohteissa helmikuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin, sekä jouluna ja uutena vuotena, vaihtopäivä on yleensä tiukasti lauantai tai sunnuntai.

Kesäsesongin aikana muilla alueilla kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin, vaihtopäivä on yleensä tiukasti joko perjantai tai lauantai. Joulun ja uuden vuoden viikoilla vaihtopäivä on yleensä vapaa.   

Kunkin mökin normaali vaihtopäivä ja muut varaussäännöt löytyvät mökin kuvauksesta varauskalenterin yläpuolelta.

Varauksen alku- ja loppuaika

Varauksen alku- ja loppuajat vaihtelevat mökistä toiseen, mutta yleensä varaus alkaa tulopäivänä klo 16.00 ja loppuu lähtöpäivänä klo 12.00. Tarkista alku- ja loppuajat varaamassasi mökissä varausvahvistuksestasi tai tiedustele aikoja meiltä jo ennen varauksen tekoa.

Jos tarvitset aikaisemman tuloajan tai myöhäisemmän lähtöajan, tämä voi olla mahdollista, jos pyyntö tehdään mökin omistajalle hyvissä ajoin ennen varauksen alkua. Sesonkeina aikaisempi tuloaika tai myöhäisempi lähtöaika eivät yleensä ole mahdollisia, koska mökit ovat jatkuvasti varattuja ja jokaisen varauksen välissä tehdään perusteellinen siivous. 


Mökin avaimet

Useimmiten saat avaimet mökin omistajalta, joka odottaa mökillä tai muussa etukäteen sovitussa paikassa. Muistathan ilmoittaa arvioidun tuloaikasi suoraan mökin omistajalle ainakin 2vrk ennen tuloasi. Jos tiedät saapuvasi mökille myöhään illalla tai yöllä, tästä on aina ilmoitettava mökin omistajalle etukäteen ja käytäntö avainten luovutukseen voi poiketa edellisestä. 

Lapin kohteissa mökin avaimet tulee useimmiten hakea paikallisen avainpalvelun toimistolta. Jos saavut paikalle toimiston aukioloaikojen jälkeen, avaimet voidaan jättää pyydettäessä toimiston postilaatikkoon.  

Muutamassa kohteessa avaimet saa lukitusta mökin ulko-oven vieressä sijaitsevasta avainlaatikosta, jonka saa auki tunnuskoodilla. Koodi lähetetään sinulle joko sähköpostitse tai tekstiviestinä ennen varauksen alkua.

Tiedot avainten luovutuksesta löytyvät varausvahvistuksestasi. Varmista, että ymmärrät ohjeet.

Tupakointi

Tupakointi on kielletty kaikissa kohteissamme. Tupakoida saa vain ulkona mökin terassilla tai pihalla. Tupakan tumpit tulee laittaa roskikseen tai niille tarkoitettuun astiaan. 

Jos kohteissamme on tupakoitu kiellosta huolimatta, on asiakas velvollinen maksamaan mökin omistajalle korvaukset ylimääräisistä mökin varustuksen, sisustuksen ja huonekalujen puhdistuksesta.

Lemmikit

Lemmikin voi ottaa mukaan lomalle joissakin mökeissä, jos lemmikki käyttäytyy hyvin ja on sisäsiisti. Löydät mökit, joihin voi ottaa lemmikin mukaan, tarkastamalla onko mökin kuvauksessa 'Lemmikit sallitaan' symbooli. Huomio, että lemmikistä voidaan periä lisämaksu.

Jos lemmikki lähtee lomalle mukaan, on tärkeää huolehtia, että lemmikki ei aiheuta mökissä vahinkoa ja että lemmikin mahdolliset jätökset korjataan pois mökin pihapiiristä.   

Mukaan tulevasta lemmikistä tulee aina mainita varauksen yhteydessä.


Mökkien varustus

Mökkien taso Suomessa voi vaihdella hyvin paljon laadun ja varustuksen suhteen 5 tähden huvilasta perusmajaan, jossa ei ole lainkaan nykyaikaisia mukavuuksia. On siten tärkeää, että luet tarkasti kaikki mökkitiedot ennen kuin teet varauksen.

Kaikissa kohteissamme on sähkölämmitys, kuuma ja kylmä vesi hanasta sekä sähkövalaistus, ellei toisin mainita. Hanavesi on myös sopivaa juotavaksi ja ruuanlaittoon, ellei toisin mainita.

Lähes kaikissa kohteissamme on normaali sisävessa, mutta muutamassa kohteessa on vain eco-vessa tai huussi ulkona. Ulkovessat on selvästi mainittu mökkien kuvauksissa.   

Mökille ilman autoa?

Useimmat mökit sijaitsevat maaseudun rauhassa luonnonkauniissa paikoissa, joihin voi olla vaikea päästä yleisillä kulkuneuvoilla. Oma auto on siten yleensä välttämätön tai ainakin hyvin suositeltava. Jos kuitenkin haaveilet mökkeilystä ilman autoa, valitse mökki, joka sijaitsee lähellä kylää tai kaupunkia, johon pääsee lentokoneella, junalla tai bussilla ja jatka matkaa mökille taksilla. Joskus mökin omistaja voi myös tarjota kuljetukset lisämaksua vastaan esim. lähimmältä bussi- tai rautatieasemalta.

Lapin suurimmissa hiihtokeskuksissa autoa ei yleensä välttämättä tarvita, sillä esim. Levillä, Ylläksellä, Rukalla ja Saariselällä lentokenttäkuljetukset hoituvat lentokenttäbusseilla ja suksibussit kulkevat majoitusalueiden ja laskettelurinteiden väliä. Pyhälle pääsee bussilla Rovaniemeltä ja Kemijärveltä, mutta suksibussia kylässä ei ole. Syötteellä tarvitset oman auton. 

Pienten lasten kanssa lomailu

Kun saavut varaamallesi mökille pienten lasten kanssa, tarkista ensin majoituksen turvallisuus ja huomioi potentiaaliset vaarapaikat. Jos mökki sijaitsee veden äärellä, tulee olla erityisen varovainen etteivät lapset pääse rantaan ilman aikuisen valvontaa.   

Vauvansänky ja syöttötuoli on saatavilla useimmissa kohteissamme etukäteen tilattaessa. Tarkista, että mökin kuvauksessa on symbooli 'Vauvansänky saatavilla' ja tilaa tarvittavat varusteet mökkivarauksen yhteydessä. Huomaa, että vauvansängyn ja/tai syöttötuolin tilauksesta peritään joissakin kohteissa lisämaksu.

Tarkista mökin kuvauksesta onko mökillä lasten turvaportti portaissa, potta tai leluja/pelejä lapsille. Mökin pihalta voi löytyä myös esimerkiksi hiekkalaatikko, kiikut ja/tai trampolini.

Harrastusvälineet

Harrastusvälineitä kuten polkupyöriä, kanootteja, lumikenkiä, suksia ja kalastusvälineitä voidaan usein lainata tai vuokrata mökin omistajalta lisähintaan. Tiedot lainattavista tai vuokrattavista harrastusvälineistä löytyy jokaisen mökin kuvauksesta.

Varaa haluamasi harrastusvälineet mökkivarauksen yhteydessä. Voit kirjoittaa varauksen lisätietoihin esim. kuinka monta polkupyörää haluaisit vuokrata ja kuinka pitkäksi aikaa. Laskemme välinevuokraukselle yhteishinnan ja lisäämme sen majoituksen hintaan.    

Internet-yhteydet

Matkapuhelinyhteydet toimivat lähes kaikkialla Suomessa, joten internet-yhteys on mahdollinen kaikilla mökeillämme matkapuhelimilla tai omalla kannettavalla tietokoneella tai tabletilla  internet sim-kortin tai nettitikun välityksellä.   

Joissain mökeissä on myös langaton internet-yhteys, jota voi käyttää loman aikana omalla kannettavalla tietokoneella. Tarkista, että mökkikuvauksessa näkyy 'Internet-yhteys' symbooli. Huomaa, että joissakin mökeissä langattomasta internet-yhteydestä peritään lisämaksu.

Kalastaminen

Tuhannet järvet ja merenrannat mökkien äärillä kutsuvat monen matkalaisen kalastamaan. Jokaisen muuta kalastusta kuin onkimista tai pilkkimistä harjoittavan 18-64-vuotiaan on suoritettava kalastuksenhoitomaksu. Lisäksi on usein suoritettava läänikohtainen viehekalastusmaksu. 

Tietoa tarvittavista maksuista löytyy Maa- ja Metsätalousministeriön sivuilta osoitteessa www.mmm.fi. Maksut voi myös suorittaa samalla sivustolla. 

Kalastusmaksut voi maksaa myös pankissa, postissa, R-kioskilla, kalastusliikkeessä tai bensa-asemalla. 

Jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeudet Suomessa sallivat jokaisen tutustua vapaasti metsiin, maaseutuun, järviin ja jokiin. Marjoja ja sieniä saa jokainen poimia metsistä niin paljon kuin haluaa.

Jokunen sääntö on kuitenkin pidettävä mielessä. Kasveja, eläimiä tai toisen omaisuutta ei saa vahingoittaa, luontoon ei pidä jättää roskia, toisten hedelmiä, marjoja tai vihanneksia ei saa poimia ilman lupaa, telttailla ei saa liian lähellä toisen kotia eikä metelöimällä saa häiritä muiden ihmisten rauhaa. 
--